LEGEA PENSIILOR a fost publicată în Monitorul Oficial. Pensiile se majorează cu 13,8% de la 1 ianuarie
Noua lege a pensiilor a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit acesteia, toate pensiile cresc de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8% și sunt recalculate din septembrie 2024. De asemenea, legea mai prevede ca, până în 2035, vârsta de pensionare să fie aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, iar stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă să fie de 15 ani. Totodată, vârsta de pensionare a minerilor, va rămâne tot de 45 de ani, și nu de 47 de ani.
Noua lege a pensiilor a primit votul final în Parlament pe 20 noiembrie 2023 și a fost promulgată ulterior de președintele Klaus Iohannis. Ea a fost publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la începutul noului an. Din toamna anului viitor, actualul punct de pensie va fi înlocuit cu valoarea punctului de referință.
cuantumul pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.
Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani. Vârsta de pensionare a femeilor, stabilită în prezent la 63 de ani (începând cu anul 2030) va crește treptat până în perioada 2030 – 2035, astfel încât vârsta de pensionare a femeilor să fie de 65 de ani în 2035. Femeile care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu câte 6 luni pentru fiecare copil, astfel încât pentru creșterea a doi copii vârsta de pensionare se reduce cu 1 an, pentru patru copii cu 2 ani, iar pentru șase copii cu 3 ani.
Pensia anticipată poate fi obținută cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare dacă persoana a realizat cu 5 ani mai mult decât stagiul complet de cotizare, adică peste 35 de ani. Pensia anticipată va fi însă penalizată pentru fiecare lună de anticipare cu: 0,4% dacă perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv este de până la 1 an, între un an și 2 ani penalizarea este de 0,35%, între 2 și 3 ani – 0,30%, între 3 și 4 ani – 0,25%, între 4 și 5 ani – 0,20%.
Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula, prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință. Recalcularea pensiilor se va face din oficiu, adică nu va trebui cerută de pensionari, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a măsurilor, respectiv până la 1 martie 2025, prin determinarea numărului total de puncte și a cuantumului fiecărei pensii.
de pe realitateaoltului.ro
No comments