La mulți ani, Ion și Ioana! Astăzi este Ziua Iordănitului
Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion. Este ziua în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan. Numele Ion și derivatele sale sunt cele mai răspândite printre român, iar credința populară aduce cu ea tradiții și superstiții, unele încă păstrate în lumea satelor oltene.
Sfântul Ioan Botezătorul este considerat cel mai mare dintre sfinţi, după Fecioara Maria, în calendarul ortodox având trei zile de pomenire: 24 iunie – naşterea Sa (sărbătoarea numită Drăgaica sau Sânzienele), 7 ianuarie – ziua Sfântului Ioan ca botezător al Domnului şi 29 august – Tăierea Capului Sfântului Ioan. Sfântul Ioan mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunţat venirea lui Hristos.
În popor se spune că SFÂNTUL IOAN este protectorul pruncilor și că cine nu este vesel azi, va fi trist tot restul anului. Sărbătoarea Sf Ion vine pentru români și cu tradiții și superstiții. Una dintre acestea spune că azi trebuie să ne stropim cu aghiasmă pe față, pentru a fi feriți de boli tot anul. Credința străveche spune că femeile care-și doresc să devină mame trebuie să se roage la Sfântul Ion pentru a naște copii sănătoși.
Începând cu Sfântul Ion se spune că femeile își reiau muncile, această zi de 7 ianuarie reprezentând, în tradiția populară Ziua Furcii.
Tot de Sfântul Ion au loc trei tradiții precum Iordănitul, Iordăneala și Vergelul. Iordănitul presupunea ca femeile măritate să ia pe sus bărbații sau fetele tinere și să le ducă la râu pentru a le stropi cu apă, iar apoi se strâng la cineva acasă și se ospătează și dansează până dimineața. Iordăneala presupune ca bărbații să ia agheasmă de la preot și să stropească pe toți cei care le ies în cale, făcându-le urări, iar în schimb aceștia să le ofere o sumă de bani.
Vergelul este cunoscut și sub denumirea de Spargerea Crăciunului și presupune un ospăț care are rolul să spargă, să încheie perioada sărbătorilor de iarnă. Datina cere ca fetele nemăritate să pregătească bucate, iar holteii să se ocupe de muzică și să se strângă să petreacă.
Mulți români îi poartă numele Sfântului, cele mai răspândite nume fiind: Ioan, Ion, Ionuţ, Ioana, Ionela şi Oana, alături de derivatele lor Nelu, Ivan, Jana, Ionuţa, Nela, Onuţa, Ionelia şi Jan.
La mulți ani tuturor celor care purtați acest nume!
de pe realitateaoltului.ro
Sent via IFTTT
No comments