Circa 2300 de străni s-au mutat în Olt anul trecut, cei mai mulți din India Turcia, Vietnam, Sri Lanka. 800 s-au angajat
Oltenii conviețuiesc cu numeroși străini, cetățeni europeni ori din țări non-UE. Numai pe parcursul anului trecut au sosit în județ, fie pentru muncă, reîntregirea familiei ori pentru a locui aici o perioadă de timp, circa 2300 de persoane.
Polițiștii Biroului pentru Imigrări al Județului Olt au asigurat pe parcurusul anului trecut managementul șederii și rezidenței pe teritoriul României pentru 2.287 de persoane, dintre care 1.940 de străini din state terțe, cei mai mulți din India, Turcia, Vietnam, Sri Lanka și 347 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia și Germania.
,,Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajarea în muncă și reîntregirea familiei. Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 1.253 de permise de ședere, dintre care 1.223 pentru ședere temporară și 30 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 59 de certificate de înregistrare și 10 cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH. În perioada analizată, au fost înregistrate 1.370 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 839 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, 531 de cereri au fost respinse.ˮ, arată situația activității pe anul 2023 desfășurată de Biroul pentru Imigrări Olt.
Potrivit legislației, permisul de ședere se acordă cetățenilor din statele terțe pe perioade de până la 5 ani (temporare) și peste 5 ani (permanente), în timp ce cartea de rezidență se acordă cetățenilor europeni și membrilor familiilor lor odată ci certificatul de înregistrare, care dă drept de vot la alegerile locale și europene.
de pe realitateaoltului.ro
Sent via IFTTT
No comments