Federaţia Sanitas şi Federaţia „Solidaritatea Sanitară” pichetează astăzi Ministerul Sănătăţii și Ministerul Muncii.
În pline negocieri, sindicaliștii din Sănătate, care doresc o creştere cu „minimum 20%" pentru toate categoriile profesionale din sănătate, organizează astăzi încă o acțiune de protest. Federaţia Sanitas şi Federaţia „Solidaritatea Sanitară" pichetează Ministerul Sănătăţii și Ministerul Muncii.
Sindicaliștii Sanitas pichetează astăzi, între orele 11,00 şi 13,00 Ministerul Sănătăţii, iar Federaţia „Solidaritatea Sanitară" pichetează Ministerului Muncii, în intervalul orar 10,00 – 12.00. Tot astăzi, sindicaliștii vor notifica Guvernul despre posibilitatea declanşării mişcărilor de protest, inclusiv a grevei generale.
,,80 % dintre angajatii din sistemul sanitar lucrează pe un salariu sub venitul mediu la nivel național. Majoritatea sunt situați aproape de salariul minim pe economie", a declarat Iulian Pope -prim-vicepresedinte Federatia Sanitas. Solicitarea către guvernanți privește o creştere cu „minimum 20%" pentru toate categoriile profesionale din sănătate.
Imagini LIVE de la protest:
https://www.facebook.com/reel/904653921334268
Liderii de sindicat arată că asistentele medicale, infirmierele şi toate categoriile de personal care asigură continuitatea actului medical sunt în continuare remunerate cu sporuri la nivelul anului 2018. Totodată, personalul nemedical/ TESA este rămas în urmă, în rândul acestor categorii de personal existând o inechitate generată de anexa din legea salarizării în care au fost încadraţi. Gărzile suplimentare le sunt plătite medicilor în continuare cu un tarif-orar de acum 6 ani.
Revendicările Federaţiei „Solidaritate Sanitară" vizează acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienţilor de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizaţiei de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată, creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate cu cel puţin 25% pentru anul 2024, adoptarea proiectului de lege a salarizării negociat cu Ministerul Sănătăţii în forma stabilită cu partenerii sociali, finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor şi anexelor conform obligaţiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025;
O altă revendicare se referă la adoptarea măsurilor de creştere a calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din Sănătate şi de creştere a calităţii actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoaşterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializaţi în conflictele individuale de muncă din sectorul Sănătate, echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.
de pe realitateaoltului.ro
Sent via IFTTT
No comments