Caii lui Sân’ Toader se-ncură la Brâncoveni pe 23 martie. Concursul ecvestru, cu participanți din 12 județe
Comuna Brâncoveni este una dintre puținele localități ale Oltului care mai păstrează obiceiul străvechi al încuratul cailor de Sân' Toader, eveniment ce atrage crescătorii și iubitorii de cai la concursul hipic celebru. Nici în acest an nu va face excepție, administrația locală anunțând data organizării – 23 martie. Pe lângă spectacolul ecvestru, manifestarea va cuprinde și un spectacol folcloric, iar anul acesta capătă o anvergură națională prin prisma numărăului mare de concurenți din 12 județe.
Se anunță și anul acesta mare sărbătoare la Brâncoveni, localitate care păstrează tradiția organizării sărbătorii populare "ÎNCURATUL CAILOR DE SÂN' TOADER", ce se va desfăşura pe data de 23 martie martie, pe stadionul din Mărgheni.
,,Ești pregătit să experimentezi frumusețea tradițiilor oltenești și eleganța cailor la o petrecere câmpenească la Brâncoveni? Descoperiți bogata moștenire culturală a brâncovenilor în timp ce asistați la spectacolele uimitoare de echitație, acompaniate de muzică tradițională românească. De la demonstrații de măiestrie și forță în echitație a cailor, până la ținute tradiționale, fiecare detaliu de la eveniment celebrează esența stilului brâncovenesc. Participă la probele din concursuri și arată-ți dragostea pentru cai și echitație, în timp ce te conectezi cu participanți din 12 județe care îți împărtășesc pasiunea. Fie că ești un ecvestru experimentat sau un nou venit în lumea cailor, acest eveniment oferă experiențe noi memorabile. Fii alături de noi pe 23 martie 2024 la Încuratul Cailor de Sân'Toader de la Brâncoveni pentru un eveniment ecvestru unic în județul Olt.ˮ, este anunțul primăriei Brâncoveni.
Deși multe dintre localitățile Oltului sărbătoreau în prima săptămână a Postului Mare Caii lui Sân' Toader, obiceiul străvechi se mai păstrează doar la Brâncoveni și Osica de Jos. Despre Caii lui Santoader se spune că în galopul lor „rup lanțul lui Santion, pentru a înlocui iarna cu vara". De aici obiceiul numit Încuratul cailor, care se practică și în satele Oltului. Legenda vorbește despre caii lui Sân' Toader care în săptămâna numită Caii lui Sân' Toader, după căderea nopţii, nevăzuţi fiind, prind trup şi formă pentru a pedepsi fetele şi femeile care în această săptămână au tors, au ţesut sau au cusut. Se spunea că singura modalitate în care puteau fi alungaţi era întoarcerea cu gura în jos a tuturor vaselor din casă, acţiune combinată cu descântece pe care astăzi însă, nimeni nu le mai ştie.
de pe realitateaoltului.ro
No comments