Împăduriri cu 100.000 de puieți în Olt, prin campania „Luna plantării arborilor”
În fiecare an, în perioada 15 martie- 15 aprilie, la nivelul întregii țări, în campania de împăduriri de primăvară, ce se suprapune Lunii Plantării Arborilorˮ, se fac plantări de păduri noi ori regenerări în fondul forestier proprietatea publică a statului. La nivelul județului Olt, vor fi plantați circa 100.000 de puieți, pe o suprafață de 73ha.
La mijlocul acestei luni, Direcția Silvică Olt va demara campania „Luna plantării arborilor", urmând a fi efectuate plantări de stejar, gârniță, cer, plop, salcie ori salcâm pe o suprafață de 73ha: împăduriri integrale-30ha, completări-39ha și refaceri-4ha. Circa 100.000 de puieți, cu o valoare de 180.000 de lei, proveniți din pepiniera proprie a Ocolului Silvic Corabia, ce vor fi completați la nevoie cu puieți din alte pepiniere Romsilva, vor împăduri zone din județ, cu precădere pe cele din sud supuse deșertificării.
Împăduririle vor continua și după această campanie, în acest an Direcția Silvică Olt având în plan plantări pe 220 de hectare, dintre care 50 de hectare sunt destinate împăduririlor integrale, 127 de hectare sunt pentru regenerări naturale, completări – 48 de hectare și 4 hectare pentru refaceri.
Pădurea sprijină agricultura prin perdelele sale de protecţie ce asigură sporirea umidităţii atmosferei în zona culturilor agricole, atenuează inundaţiile, înlăturînd formarea torenţilor, eroziunile solului, împiedică formarea rîpelor, opresc mişcarea nisipurilor zburătoare, diminuează şi slăbesc forţa vînturilor, ajută la înmagazinarea apei în solul cîmpurilor, mărind astfel recolta.
Pădurea îl ocroteşte pe om şi contribuie la creşterea calităţii vieţii, veghează asupra sănătăţii omului, datorită efectelor benefice pe care le are asupra mediului în care trăim, ea contribuind şi la ionizarea aerului, distruge microbii prin emanaţii de fitoncide, asigură apă limpede şi curată, deţine funcţii estetice si recreative deosebite, înfrumusețând şi înnobilând peisajulTotodată, pădurile găzduiesc cele mai diverse ecosisteme biologice de pe suprafaţa terestră, adunând peste jumătate din speciile terestre de animale, plante şi insecte, joacând un rol-cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice şi contribuind la menţinerea echilibrului de oxigen, de dioxid de carbon şi a umidităţii din aer.
de pe realitateaoltului.ro
No comments