Liturgii la Slatina și Caracal de Paștele Catolic
Pentru circa 200 de olteni, în acest week-end se va sărbători Paștele. Astăzi este Vinerea Sfântă, iar duminică se vor oficia liturghii la Slatina și Caracal.
Catolicii sărbătoresc în acest an Paștele la data de 31 martie. Parohia Romano-Catolică „Nasterea Sfintei Fecioare Maria" – Slatina a anunțat programul acestei sărbători pentru credincioșii din județ:
- ,,Vinerea Sfântă, 29 martie, (zi de post și abstinență):- la orele 17:00 – Calea Sfintei Cruci;- la orele 17:30 – Celebrarea Pătimirii Domnului cu Adorația Crucii;
- Sâmbătă Sfântă, 31 martie, la orele 20:00 – Vigilia Pascală – Sf. Liturghie din Noaptea de Paște. Pentru Spovadă puteți veni toată ziua până la orele 19:45; există posibilitatea de a va spovedi și în zille următoare înainte sau după sfintele Liturghii.
- Duminica Paştelui, 31 martie: la orele 08:30 – Sf. Liturghie solemnă din ziua de Paște – Caracal; la orele 11:30 – Sf. Liturghie solemnă din ziua de Paște – Slatina
- A doua zi de Paşti, 1 Aprilie: – Sf. Liturghie la orele 10:30 Slatina
- A treia zi de Paşti, 2 Aprilie: – Sf. Liturghie la orele 17:30; cu devoțiunea la Sf. Anton de Padova, sfantul minunilor .ˮ
Credincioșii Catolici sărbătoresc Învierea Domnului respectând o serie de tradiții și rânduieli bisericești, învățate din generație în generație. În Vinerea Mare, creștinii catolici merg la biserică pentru a participa la celebrarea Pătimirii Domnului, unde primesc o crenguță de măslin, simbolul păcii, pe care o aduc acasă. Fructul său a fost emblema prosperității, a binecuvântării divine, a frumuseții.
Sâmbăta, aceștia participă la Celebrarea VIGILIEI PASCALE (ÎNVIEREA), începând cu ora 22:00. La miezul nopții, preotul aprinde o lumânare mare, apoi oamenii iau lumină.
În dimineața Paștelui, credincioșii catolici se spală pe mâini și pe față într-un vas în care pun un bănuț, pentru belșug și un ou, simbol al sănătății. Apoi, se așează la masă împreună cu membrii familiei, pentru a consuma din preparatele tradiționale, specifice acestei sărbători.
Utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se ghidează după Calendarul Gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă respectă Calendarul Iulian.
Paștele Ortodox va avea loc pe data de 5 mai, data fiind fixată pentru duminica următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.
de pe realitateaoltului.ro
No comments