Morunglăvenii au lăsat aseară sec cu focuri aprinse și strigatul fetelor peste sat

Creştinii ortodocşi au sărbătorit ieri Lăsatul Secului de brânză, marcând astfel pregătirea pentru intrarea în Postul Paştelui. În unele sate din județ încă se mai păstrează obiceiul focului purificator. În funcție de zonă, oamenii aprind focul la intersecțiile drumurilor sau pe deal, considerând că astfel se ajută la alungarea spiritelor rele din comunitate. În altele, în jurul acestor focuri se fac hore și se mai păstrează obiceiul Strigatul fetelor, așa cum s-a întâmplat aseară la Morunglav.

Sărbătoarea Paștelui este precedată de o perioadă în care creștinii țin post 40 de zile. În aceste zile, ei renunță la produsele de origine animală și respectă tradițiile și obiceiurile populare în această perioadă. Paștele 2024 pică pe data de 5 mai, ceea ce înseamnă că Postul Paștelui va începe la data de 18 martie, urmând să se termine pe data de 4 mai. Lăsata Secului pentru Postul Sfintelor Paști are două etape: Duminica Lăsatului sec de carne- pe 10 martie și Duminica Lăsatului sec de brânză- pe 17 martie.

Obiceiul de Lăsata secului vine cu tradiții păstrate din străbuni, încă practicate în satele Oltului. Flăcării și fetele au aprins aseară focurile la intersecții sau pe deal, au strigat fetele și au jucat, mâncat și veselit până după miezul nopții. Chiar dacă obiceiul aprinderii focului și strigatului și-a mai pierdut din farmecul și dimensiunea de altădată, frumusețea lui încă se mai păstrează în unele zone. Un exemplu în acest sens sunt cătunele de pe Valea Oltețului.

,,Duminică 10 Martie, sunteți invitați la Strigatul Fetelor sau Apelul, cum este cunoscut la Morunglav. Locatia acestui eveniment este intersecția drumului județean DJ664A și strada Oltețuluiˮ a fost ,,strigareaˮ lansată morunglăvenilor de Căminul Cultural și administrația locală pentru a se perpetua acest obicei.

Astfel, aseară la Morunglav, tineri și adulți au încins hora în jurul focului, s-au veselit și au continuat astfel tradiția ,,strigării peste satˮ.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list