500 de detectoare pentru fum și monoxid de carbon, montate gratuit în județ
ISU Olt va monta gratuit, în perioada următoare, la mai multe familii nevoiașe din 15 localități, 375 de detectoare de fum şi 125 detectoare de monoxid de carbon. Dispozitivele au fost donate de două firme private, la fel ca restul până la 10.000, câte vor fi montate populației din întreaga țară.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență 'Matei Basarab' Olt , în parteneriat cu două firme private, vor instala, în următoarele două săptămâni, 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon în gospodăriile unor olteni din 15 localități ale județului. Este vorba de familii nevoiașe din localitățile Băbiciu, Brebeni, Brâncoveni, Cilieni, Deveselu, Fălcoiu, Gostavățu, Mărunței, Obârșia, Pârșcoveni, Stoenești, Studina, Vădastra, Văleni și Vișina, identificate cu ajutorul autorităților locale.
Potrivit ISU, campania „Detector pentru viață" își propune să conștientizeze populația asupra necesității prevenirii riscului de incendiu. Ea se desfășoară la nivel național și prevede distribuirea și montarea gratuită a 10.000 de astfel de detectoare de fum și monoxid de carbon, donate de doi agenți economici care au devenit partenerii IGSU pentru această campanie.
,,Scopul campanie acesta este, în primul rând, acela de a reduce numărul victimelor din incendiile de la gospodării. Și s-a mers în această etapă pe mediul rural, fiindcă la acolo există gospodării cu sobe, în primul rând, și pentru că sunt persoane care au acces la informație mai greu. Astfel de dispozitive nu sunt extrem de scumpe, sunt în jur de 100 de lei sau sub o 100 de lei, deci, nu este o sumă foarte mare, dar neavând acces la informație și provenind din medii defavorizate, fiindcă am ales persoane singure, din zone unde nu există vecini și pot fi victime ale unor incendii", a declarat Alin Băsășteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.
Potrivit conducerii ISU, unele gospodării vor avea montate atât detectoare de fum, cât și pentru monoxid de carbon.
,,Acolo unde vor identifica persoane cu handicap, copii, bătrâni, persoane defavorizate, vor monta atât detectoare de fum, cât și pentru monoxid de carbon. După instalarea detectoarelor de fum sau de monoxid de carbon, colegii noștri vor realiza și o informare a cetățenilor cu privire la modul de funcționare al dispozitivelor montate și comportamentul de urmat în cazul declanșării alarmei." a susținut șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Olt, Bogdan Ciobanu.
Pentru a reduce numărul victimelor incendiilor din gospodării, ISU Olt propune continuarea campaniei.
Conform datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în anul 2023, în România au avut loc peste 6600 de incendii la locuințe. În urma acestora au fost afectate 1.125 de persoane, dintre care 268 și-au pierdut viața. Statistica la nivel județean arată că, pe parcursul anului trecut, s-au produs 944 de incendii, fiind afectate 341 de proprietăți individuale. În urma acestor evenimente, nouă persoane și-au pierdut viața.
de pe realitateaoltului.ro
No comments