Azi este Ziua bujorului românesc. O pădure din Olt este plină de bujori sălbatici
Bujorul a fost declarat Floarea Națională a României. Specie florală unică în Europa, care se regăsește numai în România, bujorul crește și într-o pădure din județul Olt, încântând în această perioadă privirile iubitorilor de natură.
Astăzi, 15 mai, este Ziua bujorului românesc, după ce Parlamentul României a aprobat în 2022 legea care prevede că „se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Națională a României", floarea regăsindu-se atât spontan, cât și cultivată de horticultori.
,,Pe teritoriul României, din Banat până în Dobrogea şi din Oltenia până în Transilvania şi Moldova cresc spontan cinci specii de bujor în rezervaţii naturale protejate prin lege, având un mare potenţial biologic şi ornamental, precum şi trei specii cultivate cu peste 100 de varietăţi şi soiuri. Mai multe regiuni ale țării găzduiesc anual, în luna mai, sărbători și festivaluri ale bujorului, având în vedere că acesta beneficiază de o adaptabilitate foarte ridicată, putând fi cultivat aproape pe întreg teritoriul țării, de la câmpie până la zonele muntoaseˮ, anunță Ministerul Agriculturii.
Flora locală are cinci specii de bujor care cresc spontan, în rezervații naturale protejate prin lege și 3 specii cultivate cu peste 100 de varietăți și soiuri, care se adaptează ușor, și poate fi cultivat aproape pe întreg teritoriul țării, de la câmpie până la regiunile muntoase. Floarea este răspândită și într-o zonă din județul Olt.
Pădurea Călugărească din Radomirești este o arie protejată de interes național ce se întinde și pe raza localităţilor Drăgăneşti-Olt, Dăneasa şi Stoicăneşti, iar pe cele 58 de hectare protejate se află mai multe flori rare printre care bujorul românesc. Planta protejată prin lege oferă în această perioadă iubitorilor de flori un peisaj de o rară frumusețe, un dar pe care natura l-a făcut locului.
Pe lângă Rezervația de bujori sălbatici din Pădurea Călugărească, județul Olt, floarea mai poate fi admirată în: Rezervația naturală de bujori de stepă, la Zău de Câmpie, în județul Mureș; Rezervația naturală de bujori sălbatici Poiana Bujorului din Pădurea Plenița, județul Dolj; Rezervația de bujori din Munții Măcinului / satul Greci; Rezervația de bujori Enisala, județul Tulcea; Rezervația Naturală Hagieni, județul Constanța; Rezervaţia Dealul Bujorului din Cuciurova, județul Tulcea.
Argumentele care au stat la baza declarării bujorului ca floare națională a României sunt: Florile de bujor sunt foarte îndrăgite în întreaga țară, constituind surse de inspirație pentru folclor, muzică, literatură și arta poporului român; Peste 100.000 de români poartă prenumele sau numele de Bujor; În conștiința populară, ideea de sănătate, frumusețe fizică și spirituală este asociată adesea cu floarea de bujor; Bujorul este apreciat din timpuri străvechi ca plantă cu însușiri terapeutice în medicina populară românească.
de pe realitateaoltului.ro
No comments