ȘEZĂTOARE la Muzeul Olt: „Arta cusutului – o poveste fără sfârșit”, cu participanți din București, Constanța, Cluj, Chișinău
Mâini dibace din mai multe judeţe, iubitoare de frumos, tradiţii şi continuitatea lor, se întâlnesc la Muzeul Judeţean Olt la o şezătoare unde vor analiza cum este realizată o ie oltenească autentică, să afle mai multe despre motivele şi culorile folosite, tipuri de croiuri şi multe altele.
Sub titulatura „Arta cusutului – o poveste fără sfârșit", sâmbătă, 1 iunie , începând cu ora 10,00 va avea loc la Muzeul Județean Olt o întâlnire între specialiștii etnografi ai muzeului și membrele grupului „Șezătoare București", cărora li s-au alăturat doamne de la Constanța, Cluj, chiar și din Chișinău.
,,În ceea ce ne privește pe noi, gazdele, scopul acestei întâlniri este acela de a ne promova patrimoniul și pe această cale, iar oaspetele noastre, vor avea ocazia să cerceteze și documenteze mai bine, având la îndemână cămășile tradiționale femeiești – și bărbătești, de ce nu?-, precum și alte piese de port, particularitățile portului tradițional de sărbătoare specific Oltului.ˮ, anunță Muzeul Județean Olt.
Se va coase, croșeta, tricota și se vor reactualiza alte deprinderi populare menite să fie duse mai departe de tânăra generație, într-o șezătoare așa cum se făcea altădată, cu cântece, povești, ghicitori și voie bună.
Membrele grupului „Șezătoare București" sunt unite de pasiunea pentru portul românesc, în principal pentru cămașa românească din toate zonele etnografice ale țării, așa cum apare în perioada de apogeu (1835-1918). ,,Ne inspirăm din modelele precursoarelor noastre, unele uitate prin lăzile de zestre, altele făcând parte din colecțiile muzeelor din țară și din străinătate, ori din colecții private. Suntem neobosiți în a căuta, identifica, reînvăța și reutiliza tehnicile folosite de strămoașele noastre. Căutăm materiale potrivite fiecărei regiuni și perioade istorice. Oferim sprijin atunci când vedem că este nevoie. Învățăm copiii să coasă! Ei sunt viitorul și în felul acesta simțim că dăm mai departe dragostea pentru cămașa tradițională", se prezintă grupul.
Participarea este gratuită pentru iubitorii zestrei populare.
de pe realitateaoltului.ro
No comments