Duminică începe Festivalul ,,Căluşului Oltenesc”. Ritualuri în bătăturile sătenilor din Dobroteasa și spectacole pe scenă

Începând de duminică, 23 iunie, sute de călușari vor lua cu asalt bătăturile oltene, piețe și târguri, în cadrul Festivalului „Călușului Oltenesc". Până pe 30 iunie, călușarii vor juca din nou pe ulițele satelor dansul magic aflat în patrimoniul UNESCO, festivalul-concurs devenit tradițional în Olt  fiind organizat pe zone călușărești. Ediţia a IV-a va începe de la Dobroteasa.

Din moși- strămoși, în Olt an de an nu există Rusalii fără ca cete de călușari să se avânte pe ulițe, iar formații folclorice recunoscute pentru dansul călușului să nu urce pe scenă pentru a bătea din pinteni și a striga „Hălăișa!", respectând cu sfințenie cea mai mare tradiție oltenească. Călușul, dans sacru aflat în patrimoniul UNESCO, apreciat peste tot în lume pentru virtuozitatea dansatorilor, ritmuri amețitoare și ținutele speciale, va face spectacol în perioada 23- 30 iunie în cadrul festivalul-concurs Călușul Oltenesc, organizat sub egida Consiliului Județean Olt de către Centrul de Cultură și Artă Olt și Palatul Copiilor "Adrian Băran" Slatina. Divizat și anul acesta în zone organizatorice, festivalul va debuta duminică.

,,Duminică, 23 iunie, dăm startul celei de a IV a ediții a festivalului ,, Călușul Oltenesc". Vă așteptă la Dobroteasa începând cu ora 09.00.ˮ, anunță CJCA Olt.

Dobroteasa, Nicolae Titulescu, Cungrea, Dobrun şi Scorniceşti sunt vetrele oltenești în care anul acesta se va derula festivalul  ,,Căluşului Oltenescˮ. La Dobroteasa vor bate pintenii pe ulițele satelor  și gospodăriile localnicilor calusari din cadrul a nouă formații, pe scena amplasată la Târgul Săptămânal Câmpu Mare vor urca ansambluri de dansatori și soliști, invitați de onoare fiind artiștii Gelu Voicu și Valentin Sanfira.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list