Festivalul Internațional de Folclor ˮCălușul Românescˮ, cu ansambluri din țară, dar și din Macedonia, Bulgaria, Serbia și Bosnia

Din moși- strămoși, în Olt an de an nu există Rusalii fără ca cete de călușari să se avânte pe ulițe, iar formații folclorice recunoscute pentru dansul călușului să nu urce pe scenă pentru a bătea din pinteni și a striga „Hălăișa!", respectând cu sfințenie cea mai mare tradiție oltenească. Cele trei mari festivaluri organziate în vetre călușărești din județ, Slatina și Caracal fac ca magicul dans aflat în patrimoniul UNESCO să fie promovat spre dăinuire. Festivalul de la Caracal va avea loc în week-end, invitate fiind ansambluri și din Macedonia, Bulgaria, Serbia și Bosnia

Sute de călușari din mai multe zone ale țării, dar și din afara granițelor își vor da întâlnire la Caracal pentru cea de a 53- a ediție a Festivalului-concurs internațional ,,Călușul Românesc".

,,Ne așteaptă un weekend plin de evenimente cultural-artistice! Vă invităm în perioada 28-30 iunie 2024 la Festivalul Internațional de Folclor Călușul Românesc ce se va desfășura în Caracal. Ajuns la a 53-a ediție, evenimentul cultural integrează o diversitate de momente artistice: concursuri, ateliere, parade și spectacole folclorice.

Festivalul debutează cu o paradă a portului popular pe traseul Lidl-Calea București-Piața Agroalimentară-platoul Administrativ. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 28 iunie, la ora 17:00, pe platoul din fața Primăriei Caracal. Participanții se vor muta în Parcul Constantin Poroineanu pentru un Concurs călușăresc tradițional urmat de un spectacol folcloric. În recital, Constantin și Cosmin Gaciu&Taraful Iancu Jianu.

Sâmbătă, 29 iunie, la ora 10:00 vor avea loc în Parcul Poroineanu ateliere de dans cu ansamblurile invitate, iar de la ora 19:00, la Teatrul de Vară, se va desfășura concursul călușăresc tradițional.

Duminică, 30 iunie, ora 18:00, la Teatrul de Vară se va organiza Festivitatea de premiere. În recital, anul acesta, ansamblurile folcorice din Macedonia, Bulgaria, Serbia și Bosniaˮ, anunță Primăria Caracal.

În această perioadă, în județ alte sute de călușari bat pintenii în bătăturile oltene, piețe și târguri, în cadrul Festivalului „Călușului Oltenesc", ediția a IV-a fiind organizată în perioada 23 – 30 iunie. Dobroteasa, Nicolae Titulescu, Cungrea, Dobrun şi Scorniceşti sunt vetrele oltenești în care anul acesta se derulează festivalul.

Călușul Oltenesc  va fi urmat de un alt eveniment important organizat în capitala Oltului de peste două decenii: Concursul Național al Copiilor „Călușul Românesc", una dintre cele mai frumoase și spectaculoase manifestări culturale ce va readuce la Slatina și în acest an parade ale portului popular, demonstrații călușărești și spectacole-concurs de muzică și dans popular. Circa 2000 de tineri din toată țara, ce duc mai departe zestrea strămoșească, sunt așteptați să participe în perioada 3-7 iulie la cea de-a XXIV-a ediție.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list