O nouă ascensiune pentru alpinistul Colibășanu: Gasherbrum II, al 13-lea cel mai înalt munte din lume

Cetățean de onoare al municipiului Slatina, oraș în care s-a născut, alpinistul Horia Colibășanu a pornit ieri într-o nouă expediție. După ce anul trecut a cucerit cel de-al zecelea vârf de peste 8000 de m din palmaresul său: vârful Broad Peak, al doisprezecelea cel mai înalt munte din lume, anul acesta va încerca să urce pe K4- Gasherbrum II din Karakorum, Pakistan, al 13-lea cel mai înalt munte din lume.

Alpinistul Horia Colibășanu țintește în acest an cucerirea celui de-al unsprezecelea optimiar din carieră. Ieri a anunșat plecarea în expediție.

,, Pornesc către o nouă provocare – voi încerca o ascensiune pe Gasherbrum II (8.035 m) din Karakorum, Pakistan. Expediția face parte din proiectul meu de a atinge cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri ale planetei,, a anunțat Colibășanu.

K4 este al 13-lea cel mai înalt munte din lume și cel de-al treilea cel mai înalt vârf din masivul Gasherbrum. Este situat în Karakoram, la granița dintre Gilgit–Baltistan, Pakistan și Xinjiang, China. Muntele a fost urcat pentru prima dată în anul 1956 de o expediție austriacă.

Horia Colibășanu a cucerit în urmă cu doi ani cel de-al treilea vârf al planetei și al doilea cel mai periculos munte din lume – Kangchenjunga (8586m), neatins până atunci de niciun român, fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor, iar anul trecut vârful Broad Peak, al doisprezecelea cel mai înalt munte din lume. A participat la 25 de expediții internaționale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu zece "optmiari" urcați. Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna, Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei și cu "Spirit of Mountaineering" (Piolets d'Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017 a primit cea mai importantă distincție pe care o poate acorda președintele României: Ordinul Național "Steaua României", grad de Cavaler. Este cetățean de onoare al orașelor Timișoara și Slatina.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list