Peste 100 de rachete antigrindină au protejat mare parte din teritoriul Oltului și au diminuat dimensiunea greloanelor de grindină în localitățile Vișina și Cilieni
Cu numeroase localități sub atenționări Cod Roșu și Cod Portocaliu de grindină de dimensiuni mari, județul Olt a putut fi protejat de ploaia de gheață cu ajutorul rachetelor antigrindină. S-au tras azi-noapte peste o sută de astfel de rachete.
Una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani s-a abătut aseară și azi-noapte peste țara noastră, vijeliile și grindină făcând prăpăd în mai multe județe. Oltul s-a aflat sun Cod Roșu de grindină de dimensiuni mari, vijelie puternică cu viteze de peste 70…90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice în intervalul orar 20:40 -21:30 cu localitățile Iancu Jianu, Strejești, Pleșoiu, Morunglav, Cârlogani, Vulpeni, Grădinari, Găvănești, Călui, Dobrețu și intervalul 21:10 -22:00 cu Slatina, Balș, Scornicești, Piatra-Olt, Potcoava, Curtișoara, Găneasa, Valea Mare, Colonești, Verguleasa, Bobicești, Vitomirești, Vulturești, Teslui, Cungrea, Spineni, Slătioara, Poboru, Bărăști, Sârbii – Măgura, Dobroteasa, Priseaca, Bălteni, Făgețelu, Milcov, Leleasca, Optași-Măgura, Tătulești, Oporelu, Sâmburești, Baldovinești.
De asemenea, sub Cod Portocaliu s-au aflat în intervalul orar 20:50 – ora 22:00 localitățile: Slatina, Balș, Scornicești, Piatra-Olt, Potcoava, Osica de Sus, Mărunței, Curtișoara, Fălcoiu, Izvoarele, Găneasa, Valea Mare, Movileni, Crâmpoia, Corbu, Colonești, Verguleasa, Brâncoveni, Bobicești, Schitu, Tufeni, Pârșcoveni, Șerbănești, Vitomirești, Vâlcele, Vulturești, Coteana, Teslui, Brebeni, Cungrea, Bârza, Spineni, Slătioara, Icoana, Poboru, Perieți, Bărăști, Voineasa, Sârbii – Măgura, Dobroteasa, Priseaca, Bălteni, Ghimpețeni, Dobrun, Osica de Jos, Făgețelu, Șopârlița, Milcov, Leleasca, Optași-Măgura, Ipotesti, Tătulești, Oporelu, Sâmburești, Topana.
Potrivit Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, aseară au fost lansate la nivel național 341 de rachete antigrindină pentru combaterea a 28 de obiecte convective deosebit de periculoase, manifestate în partea de sud și sud-vest a țării. Dintre acestea, peste o sută d erachete s-au tras în județul Olt.
,,În data de 13.06, un sistem frontal, care a traversat teritoriul țării de la vest la est, a determinat instabilitatea accentuată a masei de aer, predominant în jumătatea de sud a țării (…)Începând cu ora 19:00, un sistem convectiv mezoscalar (sistem convectiv supercelular) a ajuns în proximitatea zonei protejate de Unitatea de combatere a căderilor de grindină Oltenia, iar la ora 19:11, când sistemul convectiv a pătruns pe teritoriul protejat de Grupul de combatere Vânju Mare, s-au realizat primele intervenții active în atmosferă. În intervalul 19:16 – 20:05, din grupul de Combatere Vânju Mare au fost lansate 85 de rachete antigrindină; începând cu ora 20:05, sistemul mezoscalar a cuprins și zona protejată de grupul de combatere Segarcea. În intervalul 20:08 – 20:24, s-a intervenit din grupurile de combatere Vânju Mare și Segarcea, consumându-se 23 rachete antigrindină la Segarcea și alte 15 rachete antigrindină la Vânju Mare. La ora 20.20, sistemul convectiv a cuprins și grupul de combatere Drăgășani, care în intervalul orar 20:20 – 21:00 a lansat 115 rachete antigrindină, după care sistemul convectiv mezoscalar a părăsit aceste zone și s-a deplasat în est. În jurul orei 22:00, acesta a intrat pe teritoriul protejat de grupul de combatere Sud din structura Unității pilot de combatere a căderilor de grindină Prahova, iar în intervalul 22:04 -22:50, au fost lansate 103 rachete antigrindină, reușindu-se combaterea căderilor de grindină pe o mare parte din teritoriul protejat și, local, diminuarea dimensiunii greloanelor de grindină în localitățile Vișina, Cilieni și Olteanca, unde a căzut grindină de dimensiuni mici și medii.
Pe suprafața protejată de unitatea de combatere a căderilor de grindină Oltenia, a căzut grindină în localitatea Momotești, jud. Vâlcea, deoarece aceasta se află pe sector interzis de lansare a rachetelor antigrindină, fiind un cartier populat al mun. Drăgășani. De asemenea, s-au înregistrat căderi de grindină în sectorul interzis din vecinătatea depozitelor aparținând OMV Petrom.
Comparativ cu teritoriul protejat, pe teritoriul neprotejat s-au înregistrat căderi de grindină în multe localități din județele: Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Ilfov, Giurgiu, Călărași și în zona municipiului București, unde dimensiunea greloanelor a fost medie și mare, căzând în cantități masive și producând multiple pagube culturilor agricole și comunităților din zonă.
Conform datelor Administrației Naționale de Meteorologie, căderile de grindină au afectat 107 localități din 20 de județe.,, arată SNACP.
de pe realitateaoltului.ro
No comments