Spectacolul călușăresc continuă în Olt pe ulițe, în bătături și pe scenă, la Dobrun și Scornicești

În această perioadă, în județul Olt sute de călușari bat pintenii în bătăturile oltene, piețe și târguri, în cadrul Festivalului „Călușului Oltenesc", ediția a IV-a, ce continuă cu ultimele vetre de spectacol: Dobrun și Scornicești.

Începând cu 23 iunie până duminică, 30 iunie, sute de călușari joacă în județul Olt dansul magic aflat în patrimoniul UNESCO, în cadrul Festivalului „Călușului Oltenesc". Festivalul-concurs devenit tradițional este organizat sub egida Consiliului Județean Olt de către Centrul de Cultură și Artă Olt și Palatul Copiilor "Adrian Băran" Slatina pe zone călușărești: Dobroteasa, Nicolae Titulescu, Cungrea, Dobrun şi Scorniceşti.

RemasterDirector_1a5c03258

Mâine, 29 iunie, virtuozitatea dansatorilor, ritmurile amețitoare și ținutele speciale vor face spectacol la Dobrun. Călușul de țărână va fi jucat pe ulițe și în gospodăriile sătenilor de 12 formații de călușari, iar pe scena amplasată pe stadion vor urca în spectacol mai multe ansambluri de dansuri populare, soliști vocali și artiștii profesioniști ai Ansamblului Folcloric Doina Oltului.

Ultima vatră a festivalului este la Scornicești.

,,Pe data de 30 iunie, între orele 10.30- 13.30, orașul Scornicești are onoarea sa găzduiască demonstrații călușărești date de călușari din 10 localități în toate satele aparținătoare orașului nostru. Apoi, începând cu orele 16.00, la Stadionul Scornicesti, va avea loc un spectacol extraordinar dedicat acestui dans popular ce face inima oricărui oltean să tresalte de emoție. Vă aștept cu mic, cu mare să fim părtași la continuitatea tradițiilor ce le avem în sângele de olteniˮ, este invitația lansată de primarul Daniel Tudor.

Jocul călușului va continua în județ și cu Festivalul Internațional de Folclor ˮCălușul Românescˮ ce se va desfășura în Caracal în perioada 28-30 iunie 2024.

Festivalul Internațional de Folclor ˮCălușul Românescˮ, cu ansambluri din țară, dar și din Macedonia, Bulgaria, Serbia și Bosnia | Realitatea Oltului

Cele două mari festivaluri vor fi urmate de un alt eveniment important organizat în capitala Oltului de peste două decenii: Concursul Național al Copiilor „Călușul Românesc", una dintre cele mai frumoase și spectaculoase manifestări culturale ce va readuce la Slatina și în acest an parade ale portului popular, demonstrații călușărești și spectacole-concurs de muzică și dans popular. Circa 2000 de tineri din toată țara, ce duc mai departe zestrea strămoșească, sunt așteptați să participe în perioada 3-7 iulie la cea de-a XXIV-a ediție.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list