Treieratul se apropie de final în Olt: producție mai mică și slabă calitativ la grâu, prețuri reduse

Producția la cerealele păioase în Olt este afectată de seceta din primăvară și episoadele de caniculă. După treieratul a mai mult de jumătate din suprafața semănată în toamna trecută cu orz și grâu, producția medie abia de se apropie de 4,5 tone pe hectar. Mai grav este că mare parte din producție nu este bună pentru panificație, fapt ce a condus la o scădere a prețului de valorificare care a coborât sub un leu pe kilogram. Fermierii se tem că nu vor reuși să scoată nici banii pe cheltuielile făcute.

La nivelul județului Olt, campania de treierat la grâu se apropie de final. Fermierii au reușit să pună la adăpost aproape 60 % din producție obținută de pe cele peste aproape 130.000 de hectare însămânțate în toamna trecută. Seceta din timpul primăverii și canicula care a condus la coacerea lanurilor mai devreme au afectat și calitatea cerealelor. Acest lucru a condus la scăderea prețului, iar fermierii se tem acum că nu vor reuși să-și scoată chetuielile.

Grâul se vinde la acest moment cu prețuri cu 0,80 şi 0,95 lei pe kilogram, respectiv cu 20% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut și cu 60% mai mic decât în urmă cu doi ani. Fermierii olconsideră că pentru a-și scoate cheltuielile ar trebui să-și vândă producția cu cel puțin 1,20 lei kilogramul.

În ceea ce privește orzul, recoltarea s-a încheiat de pe întreaga suprafaţă de 17.000 hectare, fermierii olteni obţinând o producţie în medie de 4.500 kilograme pe hectar şi o producţie totală de 76.500 tone. S-a încheiat, de asemenea, și treieratul secarei, cu randamente de 4.200 kilograme pe hectar.

Fermierii din judeţul Olt continuă recoltarea triticalelor şi orzoaicei de toamnă, producţia medie la triticale fiind de 4.800 kilograme pe hectar şi la orzoaica de toamnă, de 4.500 kilograme pe hectar.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list