Aliat pentru primarul din Olt care a cerut permisiunea de a interveni atunci când urșii ajung în localități

A fost nevoie, din păcate, de decesul unei tinere de 19 ani, atacată de urs în Bușteni, pentru ca problema acestor animale prezente în localități și chiar care atacă oamenii să ajungă la stadiul identificării de soluții. Un astfel de apel public către autorități a fost făcut de către un primar oltean încă de pe 30 aprilie, iar acum și Elena Lasconi cere ca primarii să poată interveni atunci când urșii ajung aproape de gospodării.

Maria Diana a fost atacată de urs și târâtă într-o râpă, tragedia aducând în prim plan problema dreptului la apărare a vieții omului în fața acestor animale. După ce Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că va elabora un act normativ cu putere de legislație primară privind metode legate fie de eutanasiere, fie de împușcare, iar premierul Marcel Ciolacu a transmis că nu va fi dat liber la împușcat urși pe teritoriul României și că se va face o selecție acolo unde este zonă de pericol și Elena Lasconi intervine susținând  opinia unui primar oltean.

Un primar din Olt cere permisiune de vânare a urșilor după ce o stupină din Vitomirești a fost atacată | Realitatea Oltului

Urșii au apărut din nou la Sâmburești. Primarul: Sunt cel puțin doi urși adulți și un pui | Realitatea Oltului

„De ani de zile discutăm despre urşi care vin tot mai aproape de casele noastre. Ni s-a întâmplat şi nouă la Câmpulung. Ursul a ajuns în curtea mea şi în curţile multor câmpulungeni, pe stradă, pe bulevard şi în locurile de joacă. Şi, ca primar, am putut face puţine lucruri. Nu te lasă actuala lege. Din respect pentru viaţă, pentru români, orice modificare a legii ar trebui să stabilească atribuţii clare primarului. Pe cât de mult iubesc animalele, sunt cât se poate de categorică. Dacă ursul apare pe străzile oraşului, în gospodării, cu tot dragul pentru animale, acesta trebuie eliminat. Aşa cum arată legislaţia acum, niciun primar nu o să dea ordin de împuşcare, pentru că riscă dosar penal. Pe legea de acum, în vreme ce ursul se plimbă prin curţile sau chiar casele oamenilor, pe stradă sau în locurile de joacă, primarul trebuie să acţioneze pe paşi. Gradual. (…) cred că primul pas pe care îl putem face este să dăm primarului posibilitatea de a da imediat dispoziţie vânătorului să împuşte sau nu ursul care a intrat în comunitate.", a scris Lasconi, primar al orașului Câmpulung, pe Facebook.

La finele lunii aprilie, primarul comunei Sâmburești, Iulian Preda, anunța revenirea animalelor de munte în comuna sa, dar și în comuna vecină și solicita schimbarea legislației în sensul vânării la liber a ursului, pentru a se apăra astfel ,,dreptul omului de rând, care își câștigă traiul zilnic dintr-o muncă cinstită, care oferă semenilor o hrană cât de cât naturalăˮ.

,,… O să intre peste oameni în gospodării, iar autoritățile centrale o să ne doteze cu băști să dăm după urși. Că arme cu tranchilizant și personal specializat și autorizat să le folosească, mai ciuciu. Statul român adoptă OU 81/2021, o caricatură de act normativ, prin care se prevede gonirea animalului. Care prevede că urșii homleși găsiți în intravilanul localităților intră în sarcina primarului, iar urșii din extravilan intră în fenta fondurilor de vânătoareˮ, a transmis primarul Preda.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list