Bicicletele și tricicletele electrice, închiriate GRATUIT slătinenilor

Odată cu realizarea pistelor pentru biciclete în municipiul Slatina, locuitorii sunt încurajați să folosească mijloace de deplasare nepoluante și, totodată, să facă mișcare. Municipiul are în implementare „Proiectul integrat de mobilitate durabilă (componentele biciclete și vehicule electrice)" finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 în valoare de 4.968.292,27 lei prin care s-au achiziționat 110 biciclete, 12 triciclete pentru persoane vârstnice și cu dizabilități și prin care s-au instalat 5 stații de încărcare vehicule electrice. Aprobarea regulamentului privind utilizarea serviciului de închiriere de biciclete se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local convocată pentru mâine, 16 iulie. Potrivit acestuia, închirierea va fi gratuită și se va face pe baza unui cont de utilizator.

În municipiul Slatina funcționează un serviciu de trotinete electrice, dar și un sistem alternativ de transport, prietenos cu mediul. Un alt proiect ce se află la stadiul final este cel privind transportul cu biciclete și vehicule electrice, obiectivul general fiind reducerea emisiilor GES datorate transportului urban și promovarea mobilității urbane durabile prin crearea infrastructurii specifice pentru deplasările cu bicicleta (piste de biciclete) și implementarea unui sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor în municipiu, precum și instalarea de stații pentru încărcarea vehiculelor electrice. Cele 5 stații de bike-sharing, 110 biciclete inteligente cu computer de bord mecanice în sistem de bike-sharing și 12 triciclete pentru persoane cu dizabilități vor putea fi utilizate de către slătineni odată cu aprobarea regulamentului de închiriere.

Sistemul de închiriere biciclete („bike-sharing") conține următoarele elemente:

– terminale inteligente de închiriere a bicicletelor (- Stația 01 Bike sharing – Casa de Cultură a Tineretului – str. Ecaterina Teodoroiu; – Stația 02 Bike sharing – Gară – str. Piața Gării; – Stația 03 Bike sharing – Primăverii – str. Primăverii; – Stația 04 Bike sharing – Bazinul de înot – str. Crișan; – Stația 05 Bike sharing – Esplanadă – bd. Alexandru Ioan Cuza);

– 5 stații inteligente de predare și preluare a bicicletelor (strada Ecaterina Teodoroiu, strada Piața Gării; bulevardul A. I. Cuza; strada Primăverii; strada Crișan);

– biciclete inteligente prevăzute cu computer de bord – 110 buc;

– triciclete inteligente prevăzute cu computer de bord – 12 buc;

– centru de operare cu sistem integrat software și hardware de gestiune și comunicații (situat in strada Drăgănești nr. 25), unde este și centru de returnare biciclete pentru situații excepționale;

– sistem de logistică și distribuție;

– stații de depanare de urgență a bicicletelor;

– kit echipamente mentenanță.

Subsistemul pentru vehicule electrice cuprinde cinci stații de încărcare cu energie electrică, situate astfel: strada Ecaterina Teodoroiu, strada Piața Gării, bulevardul. A. I. Cuza, strada Primăverii, strada George Poboran.

Potrivit regulamentului ce va fi supus aprobării aleșilor locali în ședința CL de mâine, Direcția Administrarea Străzilor și Iluminatului Public închiriază biciclete utilizatorilor înregistrați în sistem. Crearea contului de utilizator se face o singură dată și se poate realiza prin intermediul aplicației mobile nextbike sau la următoarele locații, în perioada de funcționare a 3 sistemului: ✓ Pe Esplanadă, în fiecare zi de luni, între orele 14:00 – 19:00 pentru prima lună de utilizare a sistemului; ✓ În Parcul Tineretului, în fiecare zi de marți și miercuri, între orele 14:00 – 19:00 pentru prima lună de utilizare a sistemului; ✓ La sediul Direcției Administrarea Străzilor și Iluminatului Public (DASIP), strada Drăgănești nr. 25A, de luni până joi, între orele 08:00 – 16:00. Contul de utilizator pentru închirierea bicicletelor rămâne valabil pe o perioadă nedeterminată.

Intervalul orar de închiriere pentru o zi este 08.00 – 08.00 (24/24). Perioada de funcționare a sistemului va fi întreruptă în lunile de iarnă, cel puțin în perioada 01 noiembrie – 01 aprilie, când se va efectua revizia totală a parcului de biciclete, cu posibilitatea modificării acestei perioade în funcție de condițiile meteorologice. Timpul de închiriere a unei biciclete este de maximum 4 ore per închiriere, indiferent de numărul de închirieri zilnice. După expirarea termenului de închiriere, utilizatorul este obligat să returneze bicicleta în cea mai apropiată stație de închiriere. Persoanele cu vârsta sub 18 ani pot activa contul doar cu acordul unui părinte/tutore și se va prezenta împreună cu acesta și vor avea asupra lor actul de identitate. Persoanele care nu au împlinit vârsta de 14 ani nu vor putea obține un cont de utilizator.

Închirierea bicicletelor este gratuită, în timp ce tricicletele se pot închiria doar la cerere prin apel către Serviciul de call center și prin dovedirea prin orice mijloace a categoriei de persoană cu handicap, respectiv persoană vârstnică (persoane peste 60 ani).

Prejudiciile cauzate bicicletei ori stației se plătesc cu sume cuprinse între100 lei- 500 lei, utilizatorii riscând pentru diverse abateri și suspendarea contului pentru o anumită perioadă.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list