Fermierii vor primi despăgubiri pentru secetă între 200-250 de euro la hectar

Suprafaţa calamitată până în prezent este, potrivit ministrului Agriculturii, Florin Barbu, de aproape două milioane de hectare la porumb şi floarea-soarelui şi de 100.000 de hectare la grâu şi rapiţă, la nivel național. Fermierii vor primi despăgubiri între 200 şi 250 de euro pe hectar

Seceta a distrus culturile de porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță. La nivelul județului Olt, potrivit  Direcţiei Agricole Judeţene, cultura de porumb este distrusă în proporție de 100% pe 80% din suprafața cultivată. „Până acum am primit de la primăriile din judeţ rapoarte operative pentru calamităţi pe o suprafaţă de 80% din 83 000 de hectare cultivate cu porumb. Cultură distrusă în proporție de 100%. Și la floarea soarelui avem 60% distrugeri din 85.000 de hectare. Avem calamități și la alte culturi, mazăre , lucernă", a declarat Mihaela Mareş, director adjunct al DAJ Olt.

Fermierii afectați au început să depună cereri pentru acordarea despăgubirilor. Evaluările vor fi făcute de direcțiile agricole județene până pe 15 septembrie.

„Avem constituite Comisiile de situaţii de urgenţă la nivelul direcţiilor agricole, prefectură, primărie. Din estimări, calamitatea este undeva la aproape două milioane de hectare la culturile de primăvară, porumb şi floarea-soarelui, şi la 100.000 de hectare la culturile de toamnă, grâu şi rapiţă. Aici procesele verbale sunt finalizate, pentru că nu mai avem decât foarte puţin de recoltat. La porumb şi la floarea-soarelui vor fi pierderi semnificative din cauza secetei, pentru că avem deja aproape două milioane de hectare afectate. Vrem să finalizăm până pe 15 septembrie evaluarea şi, din discuţiile pe care le-am avut, intenţionăm să dăm despăgubiri între 200 şi 250 euro pe hectar. Facem solicitări pentru culturile afectate de secetă la Comisia Europeană, în primul rând pentru pomicultură, vii şi legume în câmp, dar şi pentru cultura mare vom solicita bani de la Comisia Europeană. Aşteptăm să vedem sumele pe care Comisia le va aloca pentru secetă. Dacă nu, vom aloca din bugetul naţional. Suma totală estimată este între 500 şi 600 de milioane de euro", a declarat ministrul Florin Barbu.

Potrivit ministrului Agriculturii, producţia totală de grâu din acest an va depăşi 7 milioane de tone, iar pierderile din cauza secetei nu vor fi foarte mari, însă nu acelaşi lucru se va întâmpla la porumb şi floarea-soarelui, unde se vor înregistra pierderi semnificative.

Fondurile totale estimate pentru plata despăgubirilor pe secetă sunt situate între 500 şi 600 de milioane de euro. Toţi fermierii vor primi în mod egal despăgubirile pentru secetă, în funcţie de gradul de calamitate.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list