Pesta la oi și capre alertează și autoritățile din Olt

Având în vedere contextul epidemiologic privind confirmarea în România, în județul Tulcea, a mai multor focare de pesta micilor rumegătoare, respectiv ovinele și caprinele, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt informează crescătorii din județ  cu privire la această boală și a demarat un plan de prevenire.

La nivelul județului Olt există un număr de 1443 exploatatii nonprofesionale de ovine cu un număr de 103957 capete și un numar de 2862 exploatatii nonprofesionale de caprine cu un număr de 74457 capete.  De asemenea, există un număr de 21 exploatații comerciale de tip A de ovine cu un număr de 5503 capete și un număr de 15 exploatații comerciale de tip A de caprine cu un număr de 1420 capete.

,,Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt solicită tuturor celor interesați, implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise, pentru a-și proteja efectivele  de rumegătoare mici de această boală. DSVSA Olt solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre. De reținut: ANUNȚAȚI ORICE SUSPICIUNE DE BOALĂ la DSVSA OLT, la numărul de telefon 0372.753837/0372.753838,, anunță DSVSA Olt.

Pentru ca pesta să nu ajungă și la rumegătoarele mici din județ, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a întreprins acțiuni de prevenire a apariției acestei boli. În acest sens se vor organiza întâlniri cu părțile implicate și interesate, care vizează: informarea medicilor veterinari cu atribuții specifice, a operatorilor economici și a tuturor persoanelor implicate în activitatea de creștere și comerț cu rumegătoare mici; intensificarea acţiunilor de supraveghere pasivă; instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoașterea semnelor clinice de boală în conformitate cu specificațiile Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE); infomarea tuturor primăriilor din județ referitor la evoluția bolii, măsuri care trebuie întreprinse și difuzarea informațiilor către populație.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele, cu caracter endemicoepidemic şi evoluţie supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

TRATAMENT: animalele bolnave se izolează, se aplică dezinfecţia și, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică. Se efectuează vaccinarea animalelor sănătoase.

MĂSURI DE PREVENIRE: Igiena adăpostului, Achiziția de animale doar cu documente sanitar veterinare, Igiena generală la intrarea și ieșirea din adăposturi.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list