Reabilitarea casei vestitului haiduc Iancu Jianu va fi finalizată la Caracal până la finele lunii noiembrie

Cea mai veche clădire din municipiul Caracal, Casa Memorială Iancu Jianu din Caracal va fi redeschisă publicului, în  sfârșit. Primăria Caracal continuă lucrările sistate în urmă cu circa 13 ani, atunci când din proiectul de reabilitare mai rămăsese de realizat doar 10% din lucrări, iar primarul Doldurea estimează finalizarea în noiembrie.

Închisă publicului din anul 2009, casa în care a văzut lumina zilei vestitul haiduc Iancu Jianu a reintrat din nou în consolidare și reabilitare. Primarul Ion Doldurea continuă investiția cu bani de la bugetul local, reluând lucrările sistate în anul 2011, urmând ca obiectivul turistic să-și reprimească oaspeții curioși să afle mai multe despre legendarul romanațean.

,,Savurăm ecranizarea după legenda Robin Hood, personajul din folclorul englezesc care făcea dreptate săracilor luând din averea fraudulos câștigată a boierilor pentru a ajuta mulțimea. Caracalul este și el izvor de legende, fiind locul de origine al haiducului Iancu Jianu, am putea spune un Robin Hood al României. Casa memorială a lui Iancu Jianu, la a cărei reabilitare lucrăm în prezent pentru a o pune în circuitul public, va oferi iubitorilor de istorie și cultură fascinantele povești ale haiduciei. La apogeul puterii, Iancu Jianu conducea aproape 3.000 de haiduci. Acțiunile sale au fost îndreptate împotriva boierilor dar totodată au avut și un puternic caracter național prin campaniile de luptă împotriva asupririi otomane. Caracal are nebănuite surse de cunoaștere și inspirație pentru cei care nu ignoră trecutul și vor să învețe din elˮ, anunță primăria.

Lucrările de reabilitare au fost demarate în 2009, la inițiativa administraţiei locale. Potrivit proiectului aprobat şi finanţat prin intermediul Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice, lucrările ar fi trebuit finalizate în maxim 12 luni. Lucrările prevedeau atât restaurarea clădirii cât şi a spaţiilor expoziţionale, astfel încât casa memorială să fie prezentată ca o casă boierească pentru că ,,Iancu Jianu a fost un haiduc vestit dar şi unul din boierii zonei". După mai multe întreruperi datorate lipsei fondurilor, a birocraţiei sau neînţelegerilor iscate între finanţator şi constructor, proiectul a fost sistat în 2011. Primăria a decis să nu mai aștepte fonduri de la Oficiul Monumentelor Istorice și să preia finalizarea lucrărilor pe bani de la bugetul local. Potrivit istoricilor, Iancu Jianu se trage din neamul boierilor Jieni. Haiducul a fost cel mai mic dintre cei patru fii ai paharnicului Costache Jianu. Născut la Caracal, în anul 1787, dată consemnată pe lespedea de piatră de pe mormântul său, Iancu  a fost cel mai cunoscut din familie. Era un om scurt, îndesat, rumen la faţă, ras şi cu mustaţă deasă şi scurtă. S-a stins din viaţă la 14 decembrie 1842, cum se află consemnat în Condicile civile ale Bisericii Maica Domnului din Caracal, ctitorie a Jienilor. În anul 1910, când s-a reparat lăcaşul de cult, lespedea funerară a fost fixată pe unul din pereţii bisericii, iar osemintele lui Iancu Jianu au fost strămutate în cimitirul oraşului Caracal, alături de cele ale soţiei, Sultana, decedata în 1869.

Casa haiducului a fost construită de tatăl său în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Locuinţa a fost restaurată după planurile arhitectului R. Marian în anii 50, după un incendiu care a distrus parţial imobilului.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list