Autoritățile, în alertă! Oprescu: Ciclonul Ashley va trece și prin județul Olt, aducând potop și frig; Dunărea NU va crea probleme

România va fi lovită de ciclonul Ashley la finalul acestei săptămâni, iar vremea se va răci brusc, de la 33-34 de grade la 15 grade Celsius. De asemenea, în unele zone vor fi ploi puternice, de până la 100 litri pe metru pătrat. Potrivit președintelui CJ Olt, Marius Oprescu, autoritățile oltene sunt în alertă, ciclonul lovind și județul nostru. Chiar dacă viitura de pe Dunăre va ajunge la nivelul maxim pe 1 octombrie, aceasta nu va face probleme în județ, estimează președintele Oprescu.

Județul Olt se află în calea ciclonului Ashley care va lovi țara noastră în acest sfârșit de săptămână. Dacă pentru mâine meteorologii anunță cea mai caldă zi din această săptămână, mai ales în sud, iar sâmbătă temperature va urca la 33 de grade Celsius, de duminică vremea se va răci semnificativ şi va deveni instabilă. Între 30 septembrie şi 3 octombrie se vor resimţi efectele activităţii ciclonice, în special în sudul şi centrul României. Ciclonul Ashley va lovi și Oltul, iar instabilitatea atmosferică va fi caracterizată prin averse torenţiale, posibile intensificări ale vântului, cu aspect de vijelie, chiar din noaptea de duminică spre luni. Valorile de precipitaţii estimate sunt între 60, 80 şi chiar 100 şi peste 100 litri/mp.

Autoritățile oltene sunt în alertă. „Am fost anunțați de către reprezentanții Guvernului că, în perioada următoare, acest ciclon va trece și prin județul Olt și va cuprinde o mare parte din județ. Instituțiile abilitate în domeniu au toate informațiile necesare și au început să se pregătească pentru acest lucru. În momentul de față, sunt estimări ale unor precipitații mai mari decât normalul, dar ele vor fi actualizate din timp și atunci vor fi transmise populației. Nu putem spune în momentul de față exact nivelul lor și care va fi impactul, dar, cu siguranță, acest ciclon nu ne va ocoli și va trece prin mare parte din județul Olt", a declarat Marius Oprescu, președintele CJ Olt.

Cum prognoza emisă de  Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor indică faptul că data de intrare în țară a viiturii Dunării s-a decalat pentru 1 octombrie iar debitul va fi în creștere, este monitorizată și zona dunăreană, însă nu sunt așteptate probleme.

„Din informațiile pe care le am, creșterea debitului Dunării nu ne va afecta. Se știe că acum câțiva ani, când a fost spart barajul pentru a inunda fosta baltă Potelu, vorbeam de 15.000 de metri cubi pe secundă, pe când estimările de acum nu trec de 9500 m³ pe secundă. Deci, în momentul de față, dacă estimările Apelor Române sunt corecte, județul Olt nu este în pericol", a precizat Oprescu.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list