Laboratorul DSVSA Olt a analizat zeci probe de legume si fructe provenind din județ, dar și din import. Pesticide identificate la lămâi și grapefruit

Analizele d elaborator efectuate de DSVSA Olt la probele recoltate la legume și fructe în urma controalelor efectuate în județ, atât la produsele autohtone, cât și cele din importa aflate la comercializare, au indicat valori sub limitele maxime admise prevăzute de legislație.

Inspectori din cadrul Direcției Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt au derulat în cursul lunii august, acțiuni de control oficial la producători primari de materii prime vegetale (cereale, legume, fructe), la unități de procesare legume fructe și la unități de comercializare și la depozite de legume-fructe, în vederea verificării activității acestora. Au fost controlați cinci producători de produse primare – cereale, patru) producători de produse primare – legume și fructe, de la care s-a procedat la prelevare de probe de legume, respectiv roșii, castraveți și gogoșari, fiind dirijate către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt (LSVSA Olt) – Compartimentul de control reziduuri și contaminanți.

Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt (LSVSA Olt) – Compartimentul de control reziduuri și contaminanți a efectuat determinarea reziduurilor de pesticide în cursul lunii august, fiind analizate 44 de probe de legume si fructe provenind din import (Turcia, Egipt, Polonia, Africa de Sud, Serbia, Grecia, Albania, Peru, Ecuador, Macedonia) și din  Romania, din care 19 probe au fost recoltate în cadrul programelor de autocontrol .

,,Din cele 44 de probe analizate, la un număr de 10 probe au fost detectate reziduuri de pesticide (sub limita maximă admisă), cele mai multe la lamâi și grapefruit. Reziduurile de pesticide întâlnite în legume si fructe sunt, în special: azoxitrobin, tiabendazol, acetamiprid etc. Reziduurile de pesticide detectate în legume si fructe provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu ierbicide. În urma analizării acestora, nu au fost rezultate neconforme, respectiv depășiri ale limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide, toate valorile obținute au fost sub limitele maxime admise prevăzute de Reg. (CE) 396/2005. Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranța Alimentelor Olt (LSVSA Olt) – Compartimentul de control reziduuri și contaminanți analizează un număr de 319 substanțe active simultan prin tehnica lichid cromatografica si 116 substanțe active simultan prin tehnica gaz-cromatografica. Metodele de analiza au fost acreditate de către RENAR in cursul anului 2023.ˮ, arată DSVSA Olt.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list