O nouă piesă de TEZAUR, găsită cu detectorul în Olt. Pare un talisman de aur, unic în Europa, vechi de cca 3500 ani

Tezaurul istoric al județului Olt s-a mai îmbogățit cu un obiect neprețuit, descoperit sâmbătă după-amiaza în localitatea Ghimpețeni, de către un oltean care a folosit un detector de metale. Obiectul, estimat a fi un talisman de aur unic în Europa, a fost predat autorităților și va fi examinat de specialiști.

O piesă de tezaur a fost scoasă la lumină cu un detector de metale de către un oltean pasionat de astfel de căutări. Talismanul de aur a fost identificat la o adâncime de circa 25-30cm, în localitatea Ghimpețeni. Comunitatea arheologilor amatori din România, căreia descoperitorul Adrian Manea i-a solicitat inițial părerea, consideră că brățara/talisman este mai probabil din epoca neolitică, având 10 gravuri realizate prin întepare/împungere și fiind similară cu un obiect cu o vechime de peste 3500 de ani descoperită în Grecia, dar cu doar 2 gravuri. Se estimează că idolul ar fi fost purtat de o căpetenie din civilizația dunăreană Sălcuța – Gumelnița, perioada 4500-3500.

Totodată, cunoscătorii cred că  acesta va fi al doilea cel mai vechi artefact din România și cea mai mare descoperire de anul acesta din România și chiar Europa.
Obiectul a fost predat organelor abilitate și va fi examinat de specialiști car vor confirma sau infirma estimările comunității de arheologi amatori.



de pe realitateaoltului.ro

No comments

Random Posts

3/random/post-list