Piesa de tezaur găsită la Gimpețeni, analizată la Institutul din Măgurele: Este din aur, unicat cel puțin în România și datează din eneolitic
Piesa de tezaur a fost găsită în județul Olt, la Ghimpețeni, cu ajutorul unui detector de metale, de către un pasionat, a fost supusă analizelor specialiștilor de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei" Măgurele. Muzeul Județean Olt confirmă că primele rezultate indică faptul că este o piesă valoroasă.
În luna septembrie, un oltean pasionat de căutarea de ,,comoriˮ, a descoperit cu ajutorul detectorului de metale, în comuna Ghimpețeni, o brățară- talisman din aur, căreia comunitatea arheologilor amatori din România i-a atribuit o vechime din epoca neolitică, având 10 gravuri realizate prin înțepare/împungere și fiind similară cu un obiect cu o vechime de peste 3500 de ani descoperită în Grecia, dar cu doar 2 gravuri. S-a estimate că idolul ar fi fost purtat de o căpetenie din civilizația dunăreană Sălcuța – Gumelnița, perioada 4500-3500 și că acesta va fi al doilea cel mai vechi artefact din România și cea mai mare descoperire de anul acesta din România și chiar Europa.
Specialiștii Muzeului Județean Olt au inițiat demersuri pentru stabilirea de către profesioniști a vechimii și valorii piesei de tezaur, iar primele evaluări indică faptul că cee ace au bănuit amatorii ar fi veridic.
#td_uid_1_673460a99d194 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url(https://ift.tt/f4tu2k9) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_673460a99d194 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url(https://ift.tt/FAKuPjN) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_673460a99d194 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url(https://ift.tt/HX6fWhQ) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_673460a99d194 .td-doubleSlider-2 .td-item4 { background: url(https://ift.tt/jleZxVh) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_673460a99d194 .td-doubleSlider-2 .td-item5 { background: url(https://ift.tt/nL8GfEu) 0 0 no-repeat; },,Idolul antropomorf din aur descoperit la Ghimpețeni (jud. Olt) de către domnul Adrian Manea, cu ajutorul unui detector de metale, a ajuns azi la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei" Măgurele. Spectaculoasa piesă, care datează din Eneolitic (cultura Gumelnița), foarte probabil unicat cel puțin pentru spațiul românesc, a fost supusă la patru tipuri de analize, iar după câteva ore de muncă, rezultatele sunt pe măsura importanței sale. În viitor obiectul va fi publicat cu toate detaliile, însă până atunci mai este mult de lucru. Mulțumim colaboratorilor și prietenilor noștri de la IFIN-HH, și în primul rând lui Dragoș Mirea pentru munca depusăˮ, anunță Muzeul Județean Olt.
de pe realitateaoltului.ro
Sent via IFTTT
No comments