Tratamentul de canal: Când este necesar și cum te poate ajuta
Te-ai gândit vreodată ce presupune un tratament de canal? Deși sunt pacienți care nu au de ce să-și facă griji, pacienți care pun igiena orală pe primul loc, există foarte multe cazuri în care oamenii, de orice vârstă, ajung mult prea târziu la stomatologie. Atunci când o carie avansează și produce o infecție la nivelul pulpei dentare, se impune un tratament complex.
Ar fi ideal să scăpam toți de vizitele la stomatologie cu o simplă plombă ori cu un detartraj ca la carte. Realitatea ne-a demonstrat, în schimb, că foarte mulți oameni nu bagă în seamă primele simptome și ajung pe scaunul din cabinet cu un abces gingival sau cu alte probleme, mult mai complexe. Descoperă, citind acest articol până la final, când este necesar tratamentul de canal și cum te poate ajuta.
Ce presupune tratamentul de canal?
Înainte de a efectua tratamentul propriu-zis, medicul evaluează starea pacientului. În cel mai bun caz, problema se poate rezolva în două vizite și o obturație de canal. Totuși, există și cazuri complexe, care presupun mai multe vizite la stomatologie pentru realizarea tratamentului de canal. Iată ce presupune procedura:
- Se efectuează anestezie locală pentru ca pacientul să beneficieze de tot confortul necesar;
- Se îndepărtează pulpa dentară din camera pulpară și de la nivelul canalelor radiculare;
- Se igienizează și se dezinfectează zona cu ajutorul unor instrumente speciale;
- Se sigilează canalele radiculare, înlocuind pulpa dentară cu materiale rezistente și durabile.
Cum te poate ajuta tratamentul de canal?
Scopul principal al tratamentului de canal este acela de a salva dintele cu probleme. Odată ce infecția este îndepărtată, putem răsufla ușurați – dintele va rămâne pe arcadă și, mai mult, ceilalți dinți (dinții vecini) nu pot fi afectați negativ. Există, desigur, si alte motive pentru care ar trebui să apelezi cât mai rapid la ajutorul medicilor. Iată cum te mai poate ajuta un tratament de canal:
- Elimină durerea: Infecția care a ajuns deja la pulpa dentară creează dureri intense. Nu poți sta toată ziua cu calmante în buzunar. Pe lângă faptul că nu este o mișcare sănătoasă, pe viitor, știi deja, că infecția se poate răspândi. Tratamentul de canal va elimina durere și îți va reda starea de bine;
- Previne complicațiile: Revenim la aceeași discuție – o infecție netratată se poate răspândi la nivelul întregii cavități bucale;
- Menține structura osului: Din păcate, infecțiile pot afecta negativ structura osoasă. Pe termen lung, tratamentul de canal previne pierderea osoasă.
Ce faci după tratamentul de canal?
Poți preveni la activitățile de rutină imediat ce ai ieșit din cabinet, dar trebuie să respecți, pentru o vreme, câteva indicații importante. Iată despre ce este vorba:
- Nu consuma alimente și băuturi înainte ca anestezia să dispară. Consumul de alimente sau băuturi nu poate afecta dinții, dar te poți accidenta, mușcându-ți buzele, limba sau partea interioară a obrajilor. De asemenea, se recomandă ca în primele zile să optezi pentru alimente moi și ușor de mestecat;
- Aplică regulat comprese cu apă rece sau cu gheață pe obraz, mai ales dacă acesta este umflat ori sensibil la atingere;
- Nu neglija igiena dentară. Respectă în continuare rutina de îngrijire, dar curăță zona tratată cu atenție și multă blândețe.
Așadar, tratamentul de canal îți poate salva dintele. Deși nu este confortabil să petreci destul de mult timp pe scaunul medicul stomatolog, de cele mai multe ori, aceasta este singura variantă de a opri infecția. Cere ajutorul specialiștilor fără să stai pe gânduri!
de pe realitateaoltului.ro
Sent via IFTTT
No comments