Serviciile de apă rurale, împovărate de costuri: La Poboru riscă desființarea, la Șerbănești se triplează prețul
Locuitorii comunităților rurale riscă să se întoarcă la condițiile din trecut, când se spălau la lighean și foloseau apa de la fântână, dacă aveau. Costurile legate de probele de apă, avize, facturi și cotizații împovărează serviciile de alimentare cu apă, iar primăriile se văd nevoite să ia măsuri extreme: fie creșterea prețului, fie întreruperea furnizării. Primăriile din Olt acre au anunțat public problemele sunt Poboru și Șerbănești.
,,Cu părere de rău , anunț toți consumatorii de apă din comună, că în urma controlului de la DSP și APELE ROMANE , va fi oprită alimentarea cu apă! Aceste instituții au stabilit taxe și avize care nu pot fi achitate sub nici o forma de Serviciul de alimentare cu apă al comunei !!! ESTE STRIGĂTOR LA CER…Vă dau doar un exemplu: 3 probe de apă la 6 puțuri = aprox . 100 milioane lei vechi la fiecare 3 luni ! Dacă mărim prețul la MC, vă supărați…ˮ, a anunțat Iulian Bărăscu, primarul comunei Poboru.
Iar la Șerbănești s-a anunțat creșterea prețului.
,,Începând cu 1 aprilie 2025, Serviciul Public de alimentare cu apă Serbanesti majorează prețul apei la 4,5 lei/ mc. Prețul ACTUAL de 1,85 lei/ mc nu mai justifica cheltuielile cu : electricitatea ( pompele de extracție și pompare funcționează electric), avize ( DSP, MEDIU, ANRSC, APELE ROMÂNE), Hipocloritul folosit în rețea , mentenanța stației de clorinare și pompare ( suntem obligați de Directia sănătate publică să avem contract ), salariul SINGURULUI angajat al serviciului, costurile cu întreținerea și menținerea funcțională a sistemului. Vă detaliem cheltuielile anuale: electricitate : 100 000 lei / an ( un milliard), Apele române : 30 000 lei/ an, DSP ( probe apă, aviz anual ) 2500 lei/an, ANRSC ( aviz , cotizație ) 2000 lei, Hipoclorit 15 000 lei / an, Salariu operator 60 000/an ( vorbim de salariul BRUT), Mentenanța stației de clorinare și stației de pompare: 6000 lei/an, Evidență contabilă și program facturare 9000 lei/ an. TOATE ACESTE CHELTUIELI sunt făcute strict din încasările de la apa. Prețul de 1,85/ mc ne punea în situația în care nu mai puteam furniza apă populației! SOLUȚIA a fost mărirea prețului conform HOTĂRÂRII CONSILIULUI LOCAL nr 3/27.01.2025 4,5 lei pentru 1 mc ( 1000 litri),, a transmis administrația din Șerbănești.
La această măsură, se adaugă altele îndreptate împotriva cetățenilor-problemă: ,,Cei care uită să anunțe ,,defectarea,, contorului vor plăti consumul in pausal( se calculează în baza consumului anului anterior); Cei care au facturi restante vor fi debranșați!; Cei care vor fi depistati ca fura apa din rețea vor fi denunțați la POLIȚIE pentru deschiderea de dosar penal pentru furt!ˮ.
Cele două administrații au dat public tonul nemulțumirilor, în această situație fiind toate localitățile cu gospodării publice de apă.
de pe realitateaoltului.ro
Sent via IFTTT
No comments